Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı ilk olarak 1995 yılında, “Anadolu Erenler Yardım ve Dayanışma Derneği” adıyla, Esenyurt İncirtepe’de temeli atılan tek katlı bir cemevinde faaliyetlerine başladı.

Büyük şehirlere göç etmiş alevî yurttaşların inançlarını korumak ve yaşatmak bir kenara; cenazelerini kaldıracak yer bulamadığı, yani acılarını bile korku içinde yaşadıkları bir dönemde, tüm baskı ve tehditlere rağmen faaliyetlerine başlayan dernek 1998 yılında vakıf olmuş ve bugünkü “Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı” adını almıştır.

Yaklaşık 20 yıldır bölgede hizmet veren Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı bugün itibariyle ibadet hizmetlerinin yanısıra, eğitim ve kültür alanlarında da kendini var etmek hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir.